loader

Het verschil tussen lutte raisonnée, biologisch, biodynamisch en natuurwijn.

Er wordt gegoocheld met termen, maar wat betekenen deze?
01/01/2017

Hebt u natuurlijke wijn meneer?

Het is een vraag die we soms krijgen van klanten en wijnliefhebbers. We lichten je graag de verschillende methodes wijnbouw even toe. 

Conventionele wijnbouw: 

Een wijnbedrijf met economische belangen, vaak grootschalige projecten beheerd door grote groepen investeerders zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Ze produceren wijnen naar de vraag van de markt. Volume is belangrijk, dus worden kunstmest, fungicides, herbicides en insecticides vlot gebruikt. We merken de laatste jaren wel wat bewustwording over de impact van al deze chemische bestrijdingsmiddelen op de fauna en flora, maar het economische primeert toch nog vaak bij deze bedrijven.

Biologische wijnbouw: 

Door die bewustwording is er sinds de jaren '70 veel in beweging. De koplopers zijn vaak instromers uit een andere activiteit, sommigen beter geschoold dan de traditionele wijnbouw van vader-op-zoon. Het grote verschil met de conventionele wijnbouw is dat biologische wijnbouw geen gebruik van synthetische middelen toelaat. Er mogen geen chemisch aangemaakte herbicides, fungicides en insecticides in de wijngaarden gebruikt worden. Opgelet, biologische wijn is niet altijd ‘gezonder’. Achterpoortjes zoals koperverbindingen zijn nog steeds toegelaten (wel in een lagere dosage). Sinds 2010 bestaat er een Europese regelgeving voor Bio-wijn, met een lastenboek.

Biologische telers werken vaak met natuurlijke middelen en het observeren van de natuur is voor hen heel belangrijk. Deze werkt als een barometer, ze leiden veel af van de plantengroei en de ondergrond. Wilde planten en hun goeie eigenschappen worden vaak ingezet als sproeimiddel. Deze wijnbouwers gaan op zoek naar de juiste planten en maken er een aftreksel, gier (gegist aftreksel) of thee van. 

Biologische wijnen kan je vaak herkennen aan de Labels op de fles. Maar opgelet, niet alle wijnbouwers die volgens de principes van bio werken, hebben een label. Vaak is dit voor een kleine wijnbouwer te duur. Heel wat wijnbouwers vinden ook dat er te veel achterpoortjes zijn met daardoor oneerlijke concurrentie. 

Biodynamie: 

Rudolf Steiner is nog steeds aanwezig in de biodynamische wijnbouw. Het gaat om een strengere versie van de biologische aanpak. Centraal staat de versterking van de bodemvruchtbaarheid door het gebruik van zelf gemaakte compost en preparaten. De wijngaard wordt gezien als één geheel waarin ‘vreemde’ elementen niet welkom zijn en vermeden worden. De kosmos, met de stand van maan en planeten, bepaalt wanneer er actie moet worden ondernomen. 

De kruiden die in de preparaten worden gebruikt zijn al eeuwen bekend in de geneeskunde en de stand van de maan en planeten hebben wel degelijk invloed op de planten (sapstroom) en het water op de aarde.  Criticasters beschouwen de biodynamie echter als een grote leugen…

Lutte Raisonnée: 

Als biodynamie de antieke manier is van wijnbouw, is Lutte Raisonnée de moderne. Elke actie in de wijngaard gebeurt weloverwogen en beredeneerd. Wijnbouwers denken na over de impact en zoeken alternatieven voor chemische middelen maar ze wachten niet af tot de wijngaard te ziek is om in te grijpen. 

Natuurlijke wijn: 

En dan, de hamvraag... natuurlijke wijn is een wijn met zo weinig mogelijk menselijke inbreng. Manueel plukken van de druiven, geen gekweekte gisten, geen toegevoegde sulfieten, er wordt niet gechaptaliseerd, de wijn zuren of ontzuren ze niet, enz… Heel wat van onze wijnen kan je dus natuurwijn noemen. Maar er is weinig transparantie. Er bestaat geen lastenboek, zodat iedere wijnbouwer ‘vin naturel’ op zijn etiket kan zetten. 

Door Sam Govaert

Ontdek alle wijnen in onze webshop

Er is een wildgroei aan labels.

Het ene label wordt al beter goed gecontroleerd dan het andere en sommige labels zijn pure marketing. Veel hangt af van de intentie van de wijnbouwer. Heel wat wijnbouwers gaan zeer bewust om met wat de natuur hen geeft. Het is immers hun broodwinning.

Nieuws