loader

Asperges! Heb je er al zin ?

Deze zonnige dagen doen je verlangen naar de eerste asperges. We helpen je met de juiste wijn.
07/04/2018

Die heerlijke asperges, dat witte goud of die 'pointes d'amour', zoals ze vol beeldspraak in Frankrijk heten, vragen om een fijne, maar toch, stevige begeleider. 

Asperges zijn terecht een delicatesse. Het is een fijn gerecht waarin je de aarde proeft (en dan bedoel ik natuurlijk niet het zand), met een licht bittere toets als finale. Wijn en gerecht combineren, de winefoodpairing, is dus niet zo eenvoudig. Een hout gelagerde wijn is niet aan te raden. De subtiliteit van de asperges verdwijnt hierdoor volledig. De voorkeur gaat uit naar wit. Alhoewel je wel eens een poging kan wagen met een lichte rode wijn zonder tannines. 

Algemeen kies je een frisse witte wijn, met voldoende aciditeit en aroma's, uit een koel (micro-)klimaat zoals bv. de Sauvignon van Chateau Guilhem. Ook de bereiding van je asperges zijn belangrijk. We bekijken even de klassiekers: bij asperges à la Flamande kies je voor de Mittelberg Grüner Veltliner van Weingut Amberg en bij apsperges met gerookte zalm of Parmaham is de Gelber Muskateller van Weingut Schauer een goeie keuze. Wil je het nog wat voller omdat je de asperges serveert met een moot gebakken verse zalm? Ga dan voor de Tufilla Passerina van Simone Capecci. 

Tal van mogelijkheden

Dit zijn natuurlijk maar een paar suggesties. Bruno, Lieven, Kjell en Sam geven je met plezier nog uitgebreider advies. 

Geniet er van!

Katja

Nieuws