Wijn kennis

Wat is geoxideerde wijn?

Hoe ontstaat oxidatie in de wijn? Hoe herken je het? En wat kan je nog met je wijn doen? Wijnadviseur Christophe vertelt je in 1 minuut meer over geoxideerde wijn. Check het filmpje hier.
KURK in de wijn

Oxidatie is vooral het gevolg van temperatuurschommelingen.

De kurk trekt samen en zet uit waardoor de wijn in aanraking komt met extra zuurstof en de smaak wordt aangetast. Dat kan in de wijnkelder gebeuren, tijdens het transport, maar ook wanneer je de wijn te lang geopend op het aanrecht laat staan. Heb je nog wat wijn over en wil je die bewaren? Natuurlijk kan je de fles vacumeren met een pompje waardoor de zuurstof wordt verwijderd. Maar ook een goede manier om oxidatie te voorkomen is gewoon de kurk op de fles te zetten en hem in de ijskast te bewaren. Ook rode wijn. Hierdoor kan je de wijn een stuk langer bewaren.

Christophe vertelt je meer over oxidatie in wijn.

Hoe herken je oxidatie?

Op basis van de kleur, een rode wijn wordt wat donkerder, bruinig van tint. Een witte wijn gaat ook wat donkerder worden en krijgt een roestkleur. Verder is de geur wat zurig en de wijn smaakt vlak. Je proeft geen fruit meer. Wat kan je nog met een geoxideerde wijn doen? Wel eigenlijk alles behalve hem zo drinken. Gebruik hem in een saus of maak er een wijnazijn van. Maar doe vooral een nieuwe fles open om opnieuw te genieten.

Gerelateerde posts

Ben je ouder dan 18 jaar?