loader

Azienda Agricola Venea, Fossacesia Abruzzo, Italië

Nicolino Paolucci

Grootvader en vader Paolucci verbouwden al jaren druiven op de lichtglooiende heuvels in het zuiden van de Abruzzo, de Terre di Chieti. Nicolino waagde de sprong om zelf wijnen te maken.

ontdek het assortiment

Sinds enkele jaren staat Nicolino, de 3e generatie, aan het hoofd van dit wijnbedrijf.

Tot enkele jaren geleden verbouwde het domein enkel druiven om te verkopen aan de lokale coöperatieve. Maar Nicolino zag de pracht en de kwaliteit van zijn wijngaarden. Hij besloot de sprong te wagen en zelf wijn te maken. Het was zijn grote droom. Er werd geïnvesteerd in een spiksplinternieuwe en ultramoderne wijnkelder. En dankzij de jarenlange ervaring van het bedrijf in de wijnbouw zijn de druiven steeds van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Dit is nog steeds de basis voor een goeie wijn. In 2010 was het dan zover. Nicolino's eerste wijn werd op de markt gebracht. Entrepot was er vanaf dag 1 bij en we zijn dan ook trots op de evolutie van dit bedrijf.

Ik ben wijnbouwer geworden omdat ik het werk dat ik in de wijngaarden deed, wilde afmaken. Ik wilde mijn missie, mijn plezier in het leven en mijn liefde voor de natuur kunnen delen met anderen. 

DE REGIO

Abruzzo, Italië, is de groenste regio van Europa. Het telt 3 nationale parken, een regionaal park en meer dan 30 natuurreservaten. De 130km kust en de nabijheid van de Apennijnen maken het een prachtige plek om te wonen. Maar, dit gevarieerde landschap zorgt ook voor heel verschillende klimatologische omstandigheden, ideaal voor de wijnbouw. 

IT-Fossacesia.jpg#asset:1252


Nicolino maakt authentieke wijnen waarin het terroir en de druif een grote rol spelen. 


DE WIJN

Hij is ervan overtuigd dat goeie wijn vooral gemaakt wordt in de wijngaard en minder in de kelder. Zo zijn de Burbero en Vitali de frisse en fruitige expressie van de jonge Montepulciano en Trebbiano d'Abruzzo-druif.  De Arbino en Spinalba vertalen het potentieel van het combineren van verschillende druiven uit verschillende wijngaarden. Vanaf 2011 oogst Nicolino de druiven voor de Spinalba op een andere manier. Een derde wordt zeer vroeg geoogst, 1/3 perfect rijp en 1/3 een paar weken later wanneer de druiven nog meer natuurlijke suikers bevatten. Dit proces geeft de wijn een extra complexiteit. Vestigo is de interpretatie van de rijpere Montepulciano d'Abruzzo en Prisma is de naakte vertaling van de Pecorino druif.  De Montepulciano druiven worden geoogst wanneer ze perfect rijp zijn, zodat ze vol en stevig smaken, maar zonder de zweem van zoetigheid die je wel eens bij andere Montepulciano’s proeft.

Ons assortiment van Azienda Agricola Venea, Fossacesia Abruzzo, Italië