loader

Domaine la Croix Gratiot, Montagnac, Roussillon, Frankrijk

Anaïs & Yves Ricome

Anaïs vinifieert speelse, zuivere en verrassende wijnen die wat atypisch zijn voor de regio.

ontdek het assortiment

Vader Yves runt La Croix Gratiot samen met zijn dochter Anaïs.

Wanneer Yves bij de geboorte van zijn dochter de naam Zazou wilde opgeven bij de dienst bevolking, kreeg hij te horen dat ze deze naam echt niet konden aanvaarden. Ter plekke besloot hij dan maar om haar de naam Anaïs te geven. Maar voor familie en vrienden zal het altijd Zazou blijven. Yves staat in voor de zorg voor de wijngaarden, in de kelder is Anaïs de baas. En ze doet dat met verve en een heel eigen stijl.


DE REGIO 

De 27ha wijngaarden van dit domein liggen net ten noorden van het Bassin de Thau, temidden van de natuur. Dit is het grootste meer van de Languedoc, naast de Middellandse zee. Hier heerst een microklimaat, waar we de verkoelende invloed van de zeewind voelen en ruiken. Na een grondige studie van het terroir koos Anaïs resoluut voor Chardonnay, Sauvignon, Viognier, Muscat petit grain, Rousseanne en Picpoul als witte druivensoorten en Syrah, Pinot noir en Cabernet sauvignon als rode. 

FR-Montagnac.jpg#asset:881

Onder leiding van Anaïs worden de verschillende druivensoorten omgezet in speelse, zuivere, verrassende en soms atypische wijnen voor de regio.


DE WIJN

Zo oogst ze de druiven voor haar Picpoul de Pinet in twee keer. De eerste keer wordt er, bij optimale rijpheid, 85% van de druiven geoogst. De rest oogst ze 14 dagen later. Deze cuvée laat ze sur lie rijpen. Daarna worden de twee cuvées geblend tot een harmonieus geheel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar Picpoul de Pinet anders is dan alle andere. Aromatischer dan de meeste picpouls uit de streek. En ook de meer complexe Les Zazous Blanc, gemaakt van Picpoul en Roussanne, en Les Zazous Rouge van 100% Pinot dragen duidelijk haar handtekening. Beiden zijn aromabommen met een lange afdronk, maar met de nodige elegantie, net zoals Anaïs. Nog steeds de perfecte begeleiders van de verse schaal- en schelpdieren typisch voor de streek, maar zeker ook geschikt bij stevigere visgerechten. Proef zeker ook haar andere wijnen. Zeer verrassend, zowel qua stijl als smaak.

Ons assortiment van Domaine la Croix Gratiot, Montagnac, Roussillon, Frankrijk