Aldo Clerico entrepotduvin2 kopie Aldo Clerico entrepotduvin1

Aldo Clerico, Manzoni, Monforte d’Alba

Aldo Clerico

Die opleiding boekhouding, dat was een vergissing. Wijnbouwer worden was Aldo's ware roeping. Hij maakt prachtige rode biodynamische wijnen in de Barolo regio in Piemonte, vlakbij Monforte d'Alba. Wijnen met structuur en body. Wijnen om van te genieten.

Regio IT Piemonte
Aldo Clerico entrepotduvin3

Na een opleiding boekhouden, en een job als boekhouder, besefte Aldo al snel dat dit niets voor hem was. Hij wilde buiten zijn, werken op het land, in de wijngaarden zijn tijd doorbrengen.

Aldo had het geluk dat zijn familie al 2 generaties lang eigenaar was van verschillende wijngaarden in de beroemde Barolo streek. Maar zijn vader was brandweerman en alle druiven werden verkocht. Wijn maken, daar wist Aldo dus niets van. Voor hij de stap zette naar zijn eigen wijndomein is hij een aantal jaren gaan werken bij verschillende bekende wijndomeinen in de regio. Onder andere bij de neef van zijn vader, Domenico Clerico. Een beroemde en innovatieve wijnbouwer in Barolo waar hij veel van heeft geleerd.

In 2004 waagde Aldo Clerico eindelijk de sprong en werd zelf wijnbouwer.

Hij werd manager van de familie boerderij en het domein kreeg zijn naam. Hij renoveerde de oude kelder en nam het werk in de 6 ha wijngaarden over van zijn grootvader, die deze al die jaren met heel veel liefde verzorgd had. Met vernieuwde passie, en een groot respect voor het terroir en de natuur, begon Aldo zelf wijn te maken volgens de principes van de biodynamische wijnbouw.

Een goeie wijn kan alleen gemaakt worden van gezonde druiven.
Aldo Clerico

De wijnregio Piemonte

Het grootste gedeelte van de wijngaarden met Barbera, Dolcetto en Nebbiolo druiven, liggen in de prachtige Barolo regio, in de omgeving van Monforte d’Alba. Een aantal Dolcetto wijngaarden liggen in Monchiero, centraal in de Langhe, waar Dogliani wijnen worden gemaakt. De wijngaarden zijn zuidelijk georiënteerd en genieten van een ideaal micro-klimaat. Het werk in de wijngaarden gebeurt manueel, met de grootste zorgvuldigheid.

Aldo Clerico entrepotduvin4

De wijnen van Aldo Clerico

Dit zijn top wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit. Rode wijnen met heel veel structuur en body en een groot bewaarpotentieel. Alles gebeurt met de hand. In de wijnkelder is er voor elke stap van het proces een aparte werkruimte. De vinificatie gebeurt in stalen tanks met een strikte temperatuur controle waarna de wijn verder rijpt in de beste eikenhouten vaten. Na botteling rusten de flessen in een volledig verduisterde ruimte onder de juiste temperatuur en vochtigheid zodat de natuurlijke evolutie zijn gang kan gaan.

Het assortiment

Alle wijnen uit Italië
2022 Aldo Clerico, Barbera d'Alba, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 15,50
€ 14,21 vanaf 12 flessen
2022 Aldo Clerico, Langhe Nebbiolo, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 17,28
€ 15,84 vanaf 12 flessen
2019 Aldo Clerico, Barolo, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 33,29
€ 30,52 vanaf 12 flessen
2019 Aldo Clerico, Barolo Ginestra, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 44,39
€ 40,69 vanaf 12 flessen
2019 Aldo Clerico, Barolo Del Comune di Serralunga d'Alba, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 38,41
€ 35,21 vanaf 12 flessen
2022 Aldo Clerico, Dogliani, Monforte d'Alba, Piemonte, Italië
€ 11,50
€ 10,54 vanaf 12 flessen

Ben je ouder dan 18 jaar?