Benvenuto 3 Benvenuto 2

Cantine Benvenuto, Ziopà, Calabria

Giovanni Celeste Benvenuto

Giovanni trok op 18-jarige leeftijd naar Calabria om de vergeten wijngaarden van zijn grootvader op te eisen. Hij heeft keihard gewerkt om de overwoekerde wijngaarden met de zeer oude druivensoorten in al hun glorie te herstellen. Sindsdien maakt hij hier heerlijke wijnen met een mineraal karakter maar boordevol fruit en bloemenaroma's. In 2021 werd zijn witte wijn van de eeuwenoude Zibibbo druif verkozen door de New York Times tot de 10 beste witte wijnen van Italië.

IT Calabria
Benvenuto 4

Giovanni vertrok uit Abruzzo richting Calabrië met als enig doel de oude wijngaarden terug te krijgen die nog van zijn grootvader waren.

Deze wijngaarden waren vooral beplant met de Zibibbo druif. Een eeuwenoud ras, typisch voor de streek, dat met uitsterven bedreigd was. Een druivensoort die Giovanni ook bijzonder dierbaar is. De Zibibbo druif werd al, dankzij de handelsroutes van de Feniciërs, tussen de 1500 en 400 jaar voor Christus in deze streek geïntroduceerd. Giovanni heeft hard gewerkt om het domein met de verwilderde wijngaarden te herstellen. Daarnaast heeft hij een lange strijd met de Italiaanse bureaucratie gevoerd om een IGP keurmerk (Indicazione Geografica Protetta) te creëren voor de Zibibbo druif. Dat is hem gelukt en hij is daar terecht bijzonder trots op. Natuurlijk was hij ook de eerste wijnmaker die een wijn op de markt bracht met dit IGP keurmerk. Deze wijn werd in 2021 door de New York Times opgenomen in het lijstje met de 10 beste witte wijnen van Italië. Op dit wijndomein wordt er gewerkt volgens natuurlijke principes en de waarden van de bekende slow food beweging. Liefde voor de natuur, toewijding en een doorgedreven zorg in de wijngaarden en de kelder onderscheiden Giovanni van heel wat van zijn collega wijnmakers.

Respect voor traditie, liefde voor de natuur.
Giovanni

De wijnregio Calabria

De wijngaarden liggen in de zeer warme regio Calabria, in de tip van Italië, op een bodem van graniet. Uitlopers van het Serre gebergte. Het is een mineraalrijke bodem met heel veel stenen en een wat rode kleur. Dit zorgt voor een goede water doorlaatbaarheid en gelukkig is de zee met haar verfrissende invloed valkbij. Naast de Zibbibo druif vind je ook Calabrese, Malvasia, Magliocco en Greco Nero. De wijngaarden zijn aangeplant in terras vorm en het werk in de wijngaarden gebeurt manueel. Neem een kijkje in het domein van Giovanni.

Benvenuto 6

De wijn

De wijnen van Cantine Benvenuto hebben een mineraal karakter met een goede zuurtegraad, mooie aroma’s van bloemen en fruit en een aangename ziltigheid in de mond dankzij de nabijheid van de zee. Deze wijnen hebben ook een mooi bewaarpotentieel. Bruno vertelt je meer over de wijnen.

Ben je ouder dan 18 jaar?