Paseier 3 Paseier 2

Bergkellerei Passeier, San Leonardo, Südtirol

Konrad Pixner

Het domein van Konrad ligt hoog in de Italiaanse Alpen middenin de kleine wijnregio Alto Adige of Zuid-Tirol, Italië. Het domein telt slechts 1,5 ha. Alles gebeurt met de hand en de opbrengst is zeer beperkt. Dit zijn unieke terroir wijnen met passie gemaakt door een zeer getalenteerde wijnmaker.

IT Sudtirol
Paseier 4

Konrad Pixner is een jonge, zeer getalenteerde, wijnmaker die letterlijk van nul is gestart.

Na een opleiding Wijncultuur en Oenologie in Montpellier en Lissabon, een extra master Aromawetenschappen in Duitsland en verschillende stages in het buitenland is Konrad teruggekeerd naar zijn geboortestreek, Zuid-Tirol, om dit fantastische wijndomein uit te bouwen. Er was niets, geen wijngaarden, geen wijnkelder. In deze vallei, tussen de Alpen, is hij zelfs de allereerste wijnmaker. Het domein is piepklein, slechts 1,5 ha groot. Het ligt te midden van de regio Alto Adige of Südtirol, vlakbij het dorpje Passeier, in het Duitssprekende gedeelte van Italië. Konrad werkt op het ritme van de natuur. 'Slow Wines': hij neemt alle tijd bij het wijn maken. Het werk in de wijngaard en de kelder gebeurt volgens strikt ecologische principes.

Where the North becomes the South. This is my Alpine wine with Mediterranean charm.
Konrad Pixner

De wijnregio Zuid-Tirol

Süd Tirol of Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en de kleinste wijnregio. De wijngaarden van Bergkellerei Passeier liggen verspreid tussen de besneeuwde bergtoppen op een hoogte van 300 tot 1000 meter. De hoge bergtoppen zorgen voor voldoende beschutting tegen de koude wind uit het noorden. In de wijngaarden vind je Sauvignon, Chardonnay, Weisser Burgunder, Solaris, Cabernet Franc, Merlot en de typische druif voor deze regio: Lagrein. De wijnranken staan aangeplant op steile hellingen die een zuidelijke ligging hebben. Overdag is het warm genoeg terwijl het in de nacht voldoende afkoelt. Hierdoor worden de druiven gelijkmatig rijp en zijn ze bijzonder smaakvol.

Paseier 6

De wijn

Alle druiven worden met de hand geoogst. De wijnen vergisten met de natuurlijke gisten die aanwezig zijn op de druiventrossen. Elke wijn krijgt de tijd en aandacht die hij nodig heeft om tot zijn volle expressie te komen. Dit zijn ambachtelijk terroir wijnen met passie gemaakt in een zeer beperkte oplage. Sam vertelt je hieronder meer over de wijnen en hier over het druivenras Lagrein.

Ben je ouder dan 18 jaar?