Josetta saffirio sara vezza montfortedalba Sara vezza saffirio

Azienda Agricola Josetta Saffirio, Monforte d'Alba

Sara Vezza

Met een groot respect voor de natuur combineert Sara Vezza traditie en innovatie. Er worden weinig houten vaten gebruikt, maximum 20% nieuwe vaten en altijd grote, zodat de wijn op de voorgrond blijft. Deze wijnen zijn een voorbeeld van finesse en elegantie.

Wijnregio italie piemonte entrepot du vin
Josetta saffirio wijnkelder

Dit kleine domein in Piemonte is al sinds eind 1900 in handen van de Saffirio's. Sinds 1999 heeft Sara Vezza, dochter van Josetta Saffiirio, de leiding. Ze was toen net 20 jaar oud.

Het was Sara's grote droom om opnieuw een barolo te maken op het kleine familiedomein, iets wat haar vader sinds de jaren '90 niet meer deed. Ze was dus zeer blij dat zij, en niet haar broer, het domein mocht overnemen en het vertrouwen kreeg van haar ouders. Sara heeft een zeer groot respect voor traditie. Ze besliste dan ook om de naam van het domein, die van haar moeder, niet te wijzigen. Ook de etiketten met de bekende kabouters, tekeningen van haar moeder, zijn bewaard gebleven. Wel liet ze een volledig nieuwe kelder bouwen waar elke stap van de vinificatie met de nieuwste technieken wordt gecontroleerd.

Op een dag realiseerde ik me dat dit land niet van mij was, maar dat ik behoor tot het land. Die bewustwording heeft me diep veranderd. Ik heb gezworen dat elke bedrijfsbeslissing die ik neem duurzaam zal zijn, uit respect voor dit land, mijn kinderen en alle volgende generaties.
Sara Vezza

De wijnregio Piemonte

Het domein ligt in Castelletto di Monforte, Monforte d'Alba, in wijnregio Piemonte, het uiterste zuiden van de Barolo streek in Italië. Het wordt omringd door 5 ha wijngaarden die zijn beplant met de Nebbiolo, Barbera, Merlot en Rossese druif. Het terroir wordt hier 'Elveziano' genoemd. Het is rijk aan eeuwenoude marine-afzettingen met fossielen uit het mioceen, mineralen, kalk, leem en zand. In de wijngaarden en de kelder werkt Sara volgens de bio-dynamische principes.

De wijn

De vinificatie gebeurt met temperatuurcontrole. De 'pigeage', waarbij de schillen tijdens de gisting worden ondergedompeld in de most zodat alle aroma's en kleuren optimaal vrijkomen, wordt regelmatig herhaald. Er worden weinig houten vaten gebruikt, maximum 20% nieuwe vaten en altijd grote, zodat de wijn op de voorgrond blijft. Van de Rossese druif maakt Sara haar enige, uitzonderlijk lekkere, witte wijn. Deze wijnen zijn een voorbeeld van finesse en elegantie.

Er is een ook een fantastische Vermouth gemaakt van Barolo en een grappa.

Bekijk het assortiment hieronder en weet, vanaf 12 flessen geniet je van de 11+1 GRATIS prijs* en mixen mag.

Ben je ouder dan 18 jaar?