loader

Azienda Agricola Josetta Saffirio, Monforte d'Alba, Italië

Sara Vezza

Met een groot respect voor de natuur combineert Sara Vezza traditie en innovatie.

ontdek het assortiment

Dit kleine domein in Piemonte is al sinds eind 1900 in handen van de Saffirio's. Sinds 1999 heeft Sara Vezza, dochter van Josetta Saffiirio, de leiding. Ze was toen net 20 jaar oud.

Het was Sara's grote droom om opnieuw een barolo te maken op het kleine familiedomein, iets wat haar vader sinds de jaren '90 niet meer deed. Ze was dus zeer blij dat zij, en niet haar broer, het domein mocht overnemen en het vertrouwen kreeg van haar ouders. Sara heeft een zeer groot respect voor traditie. Ze besliste dan ook om de naam van het domein, die van haar moeder, niet te wijzigen. Ook de etiketten met de bekende kabouters, tekeningen van haar moeder, zijn bewaard gebleven. Wel liet ze een volledig nieuwe kelder bouwen waar elke stap van de vinificatie met de nieuwste technieken wordt gecontroleerd.

Op een dag realiseerde ik me dat dit land niet van mij was, maar dat ik behoor tot het land. Die bewustwording heeft me diep veranderd. Ik heb gezworen dat elke bedrijfsbeslissing die ik neem duurzaam zal zijn, uit respect voor dit land, mijn kinderen en alle volgende generaties. 

Sara Vezza

DE REGIO

Het domein ligt in Castelletto di Monforte, Monforte d'Alba, in het uiterste zuiden van de Barolo streek in Italië. Het wordt omringd door 5 ha wijngaarden die zijn beplant met de Nebbiolo, Barbera, Merlot en Rossese druif. Het terroir wordt hier 'Elveziano' genoemd. Het is rijk aan eeuwenoude marine-afzettingen met fossielen uit het mioceen, mineralen, kalk, leem en zand.

IT-Monforte_d_Alba-kopie.jpg#asset:560

In de kelder werkt Sara met respect voor het terroir en het klimaat. 


DE WIJN

De vinificatie gebeurt met temperatuurcontrole. De 'pigeage', waarbij de schillen tijdens de gisting worden ondergedompeld in de most zodat alle aroma's en kleuren optimaal vrijkomen, wordt regelmatig herhaald. Er worden weinig houten vaten gebruikt, maximum 20% nieuwe vaten en altijd grote, zodat de wijn op de voorgrond blijft. Van de Rossese druif maakt Sara haar enige, uitzonderlijk lekkere, witte wijn.

Ons assortiment van Azienda Agricola Josetta Saffirio, Monforte d'Alba, Italië