Een barbecue bestaat meestal uit een mix van stevige smaken. Vollere wijnen zijn aangewezen. De wijn moet immers mooi combineren met die krokante gegrilde korst en een wat rokerige smaak. Hoe intenser de kruiding, hoe steviger de wijn mag zijn. Maar let op! Ook de organisatie van je barbecue en de bereiding zijn bepalend voor de keuze van de juiste witte wijn of rode wijn.
Serveer je alles tegelijk? Een mix van vlees, kip en vis met kruidige marinades in buffet vorm? Of ga je voor een voorgerecht-hoofdgerecht-dessert aanpak? Met een gegrild stukje vis of een vis papillot als voorgerecht en een gegrilde steak of entrecote als hoofdgerecht?
Je kan veel meer op een barbecue dan alleen maar vlees, vis of groenten roosteren. Je kan er op roken, stomen en poffen. Deze bereidingen hebben natuurlijk invloed op de keuze van je wijn.
Heb je niet de ruimte of woon je op een appartement? Er bestaan compacte tafel- en picknick barbecue toestellen die zelfs op het kleinste terras een plekje vinden. Heb je geen terras of een bbq plek in de buurt? Een grill pan die je goed heet laat worden kan ook. Of gebruik de rooster functie in de oven. Heb je graag een gerookte toets? Gebruik gerookte kruiden zoals smoked sea salt, gerookte look en gerookte paprika.
We geven je een paar tips voor de juiste witte wijn, rode wijn of rosé wijn.
Als je kiest voor een mixed grill met allerlei vis- en vleessoorten is een fruitige rosé wijn de perfecte passepartout wijn. Een goeie rosé wijn is heerlijk bij een stukje gegrilde vis en geroosterde groenten maar past ook perfect bij die koteletjes en kipsatés.
Je kan aubergines, courgette en paprika in grote stukken insmeren met olijfolie en roosteren op de barbecue. Maar je kan ook de groenten verpakken in aluminium folie met een scheutje wijn, olijfolie, peper en zout. Zo kan je rode ui, dubbel verpakt in aluminium folie, rechtstreeks op de warme kolen leggen. Ook een venkel met wat citroen en rozemarijn is heerlijk op die manier. Net zoals gewone aardappelen kan je zoete aardappelen poffen in de schil. Was de aardappelen en wrijf ze in met een kruidenmengsel van komijn, chili en zeezout. Een beetje limoensap bij het serveren of wat zure room maakt het helemaal af. Bron: Thuis bij Jamie Oliver
Serveer je rood vlees bereid op barbecue? Dan is een rode wijn de juiste keuze. Maar welke rode wijn? Zijn de vleesgerechten gemarineerd of enkel ingewreven met een rub van kruiden? Ga je voor een langzaam gegaarde lamsbout? Of eerder kort geroosterd lamsvlees zoals lamskoteletjes of rundvlees zoals een gegrilde steak, entrecôte of côte à l'os?
Bij het barbecueën wordt er vaak gewerkt met marinades. Een marinade is vochtig en heeft altijd wat zuren van een azijn, citroen, appelsien of een wijn. Het vlees wordt hierdoor zachter. Veel marinades hebben ook wat zoete toetsen van honing, esdoorn, teriyaki, ketjap, ketchup of kandijsuiker en zijn vrij pittig. Een volle fruitige wijn is hierbij aangewezen. Lees verder voor heerlijke marinade recepten.
Rooster je het vlees kort wanneer de kolen van de bbq witheet zijn? Dan krijg je stevige grill smaken. Heb je aan het vuur ook wat kruiden toegevoegd zoals rozemarijn, laurier of tijm? Dan zorgt dat voor een fijne geparfurmeerde rooksmaak van het vlees. Een krachtige kruidige wijn met houtrijping is een goeie keuze. Dat kan een Franse wijn, Spaanse wijn of zelfs een Italiaanse wijn zijn. Perfect bijvoorbeeld bij een Bistecca alla Fiorentina.
Rooster je kipfilet, kippenspiesjes of kippenbouten op de barbecue? Dan is het zeker aangewezen om deze op voorhand te marineren. Dit voorkomt dat het vlees te droog wordt. Maar wat wordt het? Ga je voor de meer Mediterrane sfeer? Met look, rozemarijn en tijm als basis? Dan is een lichte rode wijn van de Pinot noir of de Grenache druif een aanrader. Ga je eerder Oosters? met een zoetere, wat pittige marinade met tandoori, gember, mango, koriander en honing? Dan is een vollere witte wijn van bijvoorbeeld Chardonnay of Grenache Blanc een goeie keuze.
Lekkere bbq recepten vind je op de website van Lekker van bij ons. Want natuurlijk ga je voor lokaal.
Zo zijn mosselen bereid in een wokpan op de bbq heerlijk. Teentje look, peterselie, scheutje olijfolie en witte wijn en wokken maar. Serveer hier bij een frisse witte wijn met voldoende zuren zoals een Picpoul de Pinet.
Liever gestoomde vis? Met een vis papillot kan je eindeloos variëren. Bovendien is een vis papillot eenvoudig, snel klaar en perfect als barbecue-voorgerecht. Serveer hierbij een fruitige witte wijn met nog voldoende zuren. Gebruik je in de papillot een wat vettere vis zoals zalm? Dan is de Camin Blanc van La Coume Lumet een topper. Ga je voor een witte vis? Kies dan voor de Soave van ILatium Morini. Leuke Papillot ideetjes vind je hier.
Zelfs het dessert kan je op de barbecue klaar maken. Snij bijvoorbeeld een banaan open, stop er stukjes chocolade in en leg ze op het nog warme vuur. Of rooster schijven van ananas en serveer met wat kokosroom. Heel wat inspiratie vind je hier. Een tip: het dessert met aardbeien en witte chocolade is heerlijk. En helemaal fantastisch wordt het met een glaasje Clairette.
Plet in de vijzel:
Meng dit goed met:
Wrijf het vlees goed in met de marinade en laat minstens 4 uur marineren.
Meng het sap en de zeste van 3 limoenen met:
Stop de vis in een diepvrieszakje, giet de marinade er bij en laat een uurtje marineren.
Meng je schaal- en schelp dieren na het roosteren en roken op de barbecue met de dressing.
Verwarm in een pannetje:
Breng even aan de kook, mix het fijn en laat afkoelen. Marineer het vlees minstens 4 uur.
Tip: Laat het vlees of de vis uitlekken voor je bakt. Met de rest van de marinade kan je het vlees of de vis nog even insmeren net voor ze helemaal gaar zijn. Leg ze even terug op de barbecue zodat je een mooi gekarameliseerd korstje krijgt.
Een zwoele dag? Let op de alcoholgraad
Tijdens een bbq is het niet alleen erg warm maar wordt er vaak ook lang en uitgebreid getafeld. Kies dus voor wijnen met een niet al te hoog alcohol percentage.
Koelen, koelen en nog eens koelen van de wijn
Controleer de serveertemperatuur van je wijn. Een barbecue wordt meestal georganiseerd op zeer warme dagen en ook de barbecue geeft heel wat hitte af. Koel dus zeker je wijn. Gebruik een ijsemmer voor wit, rosé en zelfs even voor het rood.
Wat is de perfecte schenk temperatuur?
Witte en rosé wijnen schenk je best op 8 à 10°. Rode wijnen schenk je op 16 à 18°. Een te warme wijn maakt het smaakpallet minder rijk.
Zijn er nog vlammen in het vuur?
Let op dat je het vlees en de vis of groenten niet verbrandt. Een vuur is perfect om te roosteren als de kolen witheet zijn. De gewenste temperatuur controleer je door het bbq rooster hoger of lager te zetten. Je kan ook de kolen naar één kant van de bbq verschuiven en zo een minder hete zone maken