Wijn kennis

Champagne ... dat is sterretjes drinken!

De Engelse upper class vond in 1670 de wijn, die spontaan was gaan gisten in de fles bij de overtocht van Frankrijk naar Engeland, best lekker. De wijn met bubbels was geboren.
Champagne sterretjes entrepot du vin
Ik drink sterren!
Pierre Pérignon
Pierre Perginon entrepot du vin

Dat zou de Benedictijner monnik Pierre Pérignon uitgeroepen hebben toen hij voor het eerst die mousserende wijn dronk.

Vaak wordt de uitvinding van de champagne aan diezelfde Dom Pérignon toegewezen, maar dat klopt niet. Wijn die spontaan opnieuw ging fermenteren in de fles was in die tijd een echt probleem. Het ontploffingsgevaar was groot en Dom Pérignon voerde een aantal verbeteringstechnieken door die de wijn stabieler maakten.

Bubbels, een perfect aperitief

Het drinken van een fijne mousserende wijn kan je inderdaad vergelijken met ‘sterretjes drinken’. Het koolzuur verhoogt de smaak van de wijn en creëert een aangename tinteling op de tong. De zuren in mousserende wijnen maken het ook tot een perfect aperitief. Een goed glas bubbels wekt de eetlust op. Er zijn vele soorten bubbels. Natuurlijk is er Champagne, maar je hebt ook Crémant, Cava, Prosecco, Lambrusco, Moscati D’asti,… . In alle belangrijke wijnstreken worden er mousserende wijnen gemaakt.

Alle mousserende wijnen

2023 Azienda Agricola Frassinelli, Rive de Manzana, Prosecco Superiore Millesimato Conegliano Valdobbiadene DOCG, Extra Dry, Veneto, Italië
€ 16,13
€ 14,79 vanaf 12 flessen
2023 Azienda Agricola Frassinelli, Rive di Santa Maria di Feletto, Prosecco Superiore, Extra Brut, Veneto, Italië
€ 16,13
€ 14,79 vanaf 12 flessen
Podere Il Saliceto, Cichin, Rosato Frizzante, Emilia Romagna IGT, Emilia Romagna, Italië
€ 18,77
€ 17,21 vanaf 12 flessen
2022 Podere il Saliceto, Malbolle Metodo Classico di Qualita, Extra Brut, Emilia Romagna, Italië
€ 24,85
€ 22,78 vanaf 12 flessen
2021 Podere il Saliceto, Ring Adora, Lambrusco di Sorbara DOP, Emilia Romagna, Italië
€ 28,53
€ 26,15 vanaf 12 flessen
2019 Champagne Lacroix-Triaulaire, l'Interprète Extra Brut, Récoltant Manipulant à Merrey Sur Arce, Côtes des Bar, Frankrijk
€ 38,53
€ 35,32 vanaf 12 flessen
2021 Bodega Bat Gara, Sutsu, Txakoli, DO Arabako Txakolina, Baskenland, Spanje
€ 38,42
€ 35,22 vanaf 12 flessen
Champagne Didier-Ducos, l'Absolu Boisé Brut, Récoltant Manipulant à Saint Martin d'Ablois, Frankrijk
€ 66,56
€ 61,01 vanaf 12 flessen
Champagne Didier-Ducos, Millésime 2018, Brut, Récoltant Manipulant à Saint Martin d'Ablois Frankrijk
€ 38,95
€ 35,70 vanaf 12 flessen
2020 Miquel Pons, Cava Brut Reserva, Bio, DO Cava, Alt Penedès, Spanje
€ 13,33
€ 12,21 vanaf 12 flessen
2020 Miquel Pons, Cava Brut Nature Reserva, Bio, DO Cava, Alt Penedès, Spanje
€ 13,33
€ 12,21 vanaf 12 flessen
2019 Johanneshof Reinisch, Pinot Noir, Méthode Traditionelle, Sekt, Brut, Thermenregio, bio, Oostenrijk
€ 21,47
€ 19,68 vanaf 12 flessen
2019 Cantina Tonello, Io Teti, DOC Lessini Durello Spumante, Metodo Classico, Veneto, Italië
€ 28,05
€ 25,71 vanaf 12 flessen
Domaine Des Muttes, L'Aurelien, Cremant de Die, Brut, Frankrijk
€ 16,34
€ 14,98 vanaf 12 flessen
Domaine Barreau, Methode Ancestrale, Brut, AOP Gaillac, Sud Ouest, Frankrijk
€ 17,68
€ 16,21 vanaf 12 flessen
2021 Tierra Savia, Piu Espumoso Ancestral, Huron, Sevilla, Spanje
€ 23,58
€ 21,62 vanaf 12 flessen
Azienda Agricola Frassinelli, Baomoro, Prosecco di Treviso, Brut Nature, Veneto, Italië
€ 12,90
€ 11,83 vanaf 12 flessen
Azienda Agricola Frassinelli, Baomoro, Marca Trevigiana, Vino Frizzante, Veneto, Italië
€ 9,66
€ 8,86 vanaf 12 flessen
Cantina Tonello, Marachelle, IGT Veneto, Italië
€ 12,92
€ 11,84 vanaf 12 flessen
Champagne Lacroix-Triaulaire, Les 1er Piquets de Vignes, Non Dosé, Récoltant Manipulant à Merrey Sur Arce, Côtes des Bar, Frankrijk
€ 44,59
€ 40,87 vanaf 12 flessen
Champagne Lacroix-Triaulaire, Le Biographe Non Dosé, Récoltant Manipulant à Merrey Sur Arce, Côtes des Bar, Frankrijk
€ 36,53
€ 33,49 vanaf 12 flessen
Vignoble Réthoré Davy, Jus de Raisin sans alcool, IGP Val de Loire, Frankrijk
€ 7,50
€ 6,88 vanaf 12 flessen
Azienda Agricola Frassinelli, Vino Spumante 0,375L Cuvée 50, Veneto, Italië
€ 8,41
€ 7,71 vanaf 12 flessen
Champagne Lacroix-Triaulaire, Le Biographe Brut Magnum, Récoltant Manipulant à Merrey Sur Arce, Côtes des Bar, Frankrijk
€ 77,73
€ 71,25 vanaf 12 flessen

Waar komen die bubbels vandaan?

Het koolzuurgas ontstaat door een vergisting in een hermetisch afgesloten omgeving na het toevoegen van een ‘Liqueur de Tirage’ : een mengsel van wijn, suikers en geselecteerde gistcellen. Wereldwijd zijn er 2 belangrijke basis productiemethodes: de Méthode Traditionnelle en de méthode Charmat.

Entrepot du vin sterretjes 2

De Méthode Traditionelle, vroeger méthode Champenoise genoemd, is de belangrijkste en vaakst gebruikte methode. Hierbij gebeurt de tweede gisting op fles. Champagne, Crémant en Cava worden volgens deze methode gemaakt. De druk in de fles is enorm en de kurk kan met een snelheid van 40km per uur wegvliegen. (De kurk goed vasthouden bij het ontkurken is dus belangrijk. Lieven toont je onderaan in een filmpje hoe je vakkundig een fles bubbels opent.)

De Méthode Charmat wordt toegepast bij Prosecco en Lambrusco. De tweede gisting gebeurt in grote druktanks.

Champagne didier ducos entrepot du vin

Proef je het verschil?

Champagne ligt minstens 15 maanden ‘sur lattes’ en cava 9 maanden. Hoe langer de flessen op de latten liggen in de kelder, hoe fijner, maar ook hoe zachter de parel. En toch heeft, zoals voor elke goeie wijn, de kwaliteit vooral te maken met de druiven, het terroir, de aanpak in de wijngaard en het ambacht van de wijnbouwer. Entrepot du Vin werkt samen met 3 wijnbouwers in de Champagne.

Champagne didier ducos champagne saint martin dablois entrepot du vin 3
Wijnbouwer in de kijker

Didier-Ducos Champagne, Saint Martine D'ablois

Champagne
Meer over dit wijnhuis
Champagne didier ducos champagne saint martin dablois entrepot du vin 2

Clotilde Didier & Nicolas Ducos

Nicolas en Clotilde zijn een jong en dynamisch wijnduo die zeer trots zijn dat ze het werk van hun ouders verder zetten. De regio onderscheidt zich door heel wat zonuren en een bodem die rijk is aan klei en kalksteen. De champagnes zijn zeer verfrissend en geurig, intens smakend, met een zeer lange en fijne afdronk.

Lacroix Marie Claire Theodore entrepot du vin 3
Wijnbouwer in de kijker

Champagne Lacroix-Triaulaire, Merrey-sur-Acre, Côte de Bar

Champagne
Meer over dit wijnhuis
Lacroix Theodore 2

Théodore & Marie-Claire Lacroix

Dit domein is gelegen in de meest zuidelijke regio in de Champagne, wat zorgt voor een meer mediterraan klimaat. Wijnbouwer Théodore maakt heerlijke gastronomische champagnes. Hij streeft naar een perfect evenwicht tussen de kwaliteit van de druiven, de rijkheid van de wijn en het plezier van ze te drinken. Duurzame wijnbouw is daarbij de basis.

Droog of zoet

Mousserende wijnen bestaan er in alle smaken, van beendroog tot behoorlijk zoet. Zo is een Brut Nature, met minder dan 3gr restsuiker, de meest droge. Dan heb je Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec en Demi Sec. Een Sec met 17 tot 32gr restsuiker is rond en zoet. In België houden we van droog en drinken we vooral Brut. Maar ook Brut Nature valt steeds meer in de smaak.

Wat je graag drinkt, hangt uiteraard vooral af van je eigen smaak.
Lacroix entrepot du vin 4 A

Zonder jaartal

80% van de mousserende wijnen wordt op de markt gebracht zonder jaartal. Dat betekent dat de wijn uit twee of meerdere jaren mag worden samengesteld. Deze assemblage is een zorgvuldig proces waarbij een aantal wijnen worden ge-blend tot een harmonieus geheel. Het ambacht van de wijnmaker komt hier tot zijn volle recht. Als de mousserende wijn gemaakt wordt van één oogstjaar spreken we over een Millésimé.

Blanc de Blancs of Blanc de Noirs

Wanneer een mousserende wijn uitsluitend gemaakt is van witte druiven zoals bv Chardonnay spreken we over een Blanc de Blancs. Wanneer deze witte wijn gemaakt wordt van enkel blauwe druiven spreken we over een Blanc de Noirs.

Een champagne of schuimwijn kan meer zijn dan een aperitief.

Mousserende wijnen kan je ook bij de maaltijd drinken. De druif en de suikerdosage spelen een rol bij je keuze. Zo gaat een Blanc de Blancs Brut Nature perfect met zeevruchten. Elke oesterfan is gek van deze combinatie. Maar ook bij een kreeft kan je een mousserende wijn drinken. Ga afhankelijk van de bereiding, zoals bv een gegrilde kreeft in de oven met boter, voor een wat vollere stijl. Wat stevigere mousserende wijnen kan je ook bij kazen serveren zoals een Comté of een Camembert. Wat rondere stijlen zoals een extra dry Prosecco of een Moscati d’Asti gaan dan weer prima bij desserts. Ga gerust langs bij Entrepot du Vin voor uitgebreid wijnadvies. Zij hebben heel wat wijnbouwers in huis die heerlijke mousserende wijnen maken. Waaronder 3 jonge vernieuwende wijnbouwers uit de Champagne.

Hoe open je veilig een fles bubbels?

Ben je ouder dan 18 jaar?