De kwaliteit van de plantengroei en ondergrond worden nauwgezet gevolgd. Zit er leven in de ondergrond, goeie organismen en mineralen? Hoe zit het met de waterdoorlaatbaarheid, de ph-waarde enz ...?
Er wordt samengewerkt met universiteiten en studiecentra. Wetenschap en respect voor de natuur gaan daarbij hand in hand. Koplopers van deze beweging zijn vaak instromers die, na een carrière in een andere sector, dromen van een puurder leven, dichter bij de natuur. Zij brengen een frisse blik en moderne technieken mee die bijdragen aan innovatie binnen de biologische en biodynamische wijnbouw.
Zo heeft wijnbouwer Josep Grau uit Montsant een verleden in de banksector en Javier Arizcuren combineert nog steeds een carrière als succesvol architect met een leven als kleinschalige wijnbouwer in de Rioja.
Maar ook bij de jongste generatie in de traditionele wijnbouw zien we een transitie naar duurzamere wijnbouw. Ze verrijken de kennis die ze meekregen van hun ouders met extra opleidingen en stages. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de broers Reinisch uit Oostenrijk. Zij vertegenwoordigen de vierde generatie op hun domein, dat nu volledig bio-gecertificeerd is en werkt volgens de principes van de biodynamie.
Ale je goed luistert naar de planten, de energie voelt in de wijngaard, dan weet je wat de wijngaard op dat moment nodig heeft.
Biologische wijnbouwers vermijden synthetische middelen zoals kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2010 reguleert een Europese wetgeving het label "biologische wijn." Toch kiezen sommige kleinschalige wijnbouwers ervoor om zonder officieel label te werken vanwege de hoge kosten of omdat ze vinden dat de regelgeving niet altijd even strikt is.
Een goed voorbeeld van biologische wijnbouw is Château Guilhem, dat in 2021 werd uitgeroepen tot beste biologische wijndomein van Frankrijk. Ook wijnhuizen zoals Il Macchione en Podere Il Saliceto werken bewust volgens biologische principes, ondanks het ontbreken van een label.
Biodynamie gaat verder dan biologische wijnbouw. Deze filosofie, gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner, beschouwt de wijngaard als een levend ecosysteem. Met behulp van natuurlijke compost en preparaten wordt de bodemvruchtbaarheid versterkt. De stand van de maan en planeten speelt een belangrijke rol in het bepalen van de optimale momenten voor acties in de wijngaard.
Critici zien biodynamie soms als zweverig, maar de resultaten spreken voor zich. Andreas Gsellmann uit Oostenrijk is een voorbeeld van een biodynamische wijnbouwer die topkwaliteit levert.
Bij Entrepot du Vin maken we er een erezaak van om elke wijnbouwer persoonlijk te bezoeken.
Natuurwijn, een groeiende trend, kenmerkt zich door zo min mogelijk menselijke interventie. De druiven worden manueel geplukt, fermentatie gebeurt met wilde gisten, en het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. Hoewel er geen formele regelgeving is, streven natuurwijnbouwers naar pure en duurzame wijnen.
Kenmerken van natuurwijn:
Onze selectie natuurwijnen, zoals de wijnen van Matic uit Slovenië, Podere Cellario en l'Archetipo uit Italië, weerspiegelt onze hoge standaarden op het gebied van duurzaamheid gecombineerd mét kwaliteit en smaak.
Bij wijnbouw volgens de voorwaarden van 'Haute Valeur Environnementale', of kortweg HVE, is elke stap en actie in de wijngaard weloverwogen en beredeneerd. Deze wijnbouwers garanderen dat ze bij elke stap nadenken over de druk en impact op het ecosysteem. Ecologische alternatieven krijgen absoluut voorrang op chemische middelen. Maar, het gaat wel om een vrije keuze. Het domein Pierre Fil uit de Languedoc werkt volgens de principes van HVE.
In de conventionele wijnbouw primeren vooral de economische belangen. Het gaat hier vaak om grootschalige projecten die beheerd worden door grote groepen investeerders zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Volume is belangrijk. Dus worden kunstmest, fungicides, herbicides en insecticides vaak vlot gebruikt.
Je vindt geen wijnen uit de conventionele wijnbouw bij Entrepot du Vin!
Er bestaan heel wat labels om aan te geven welke methode de producent volgt. Sommige labels zijn vooral marketing. Het belangrijkste bio label is het door Europa erkende blaadje met de sterren. Maar, uiteindelijk hangt het vooral af van de overtuiging en visie van de wijnbouwer.