Wijn kennis

Bio, biodynamisch en natuurwijn zijn in opmars

De laatste jaren merken we heel wat bewustwording rond de impact van chemische bestrijdingsmiddelen in de wijnbouw op de fauna en flora. De natuur is steeds vaker de barometer.
Entrepot du vin duurzame wijnbouw

De tijd dat wijnbouw met respect voor de natuur gezien werd als een 'geitenwollen-sokken-fenomeen' is gelukkig al lang voorbij. Bij Entrepot du Vin hebben we sinds dag 1, nu meer dan 10 jaar geleden, resoluut gekozen om enkel samen te werken met wijnbouwers die bewust omgaan met wat de natuur hen geeft.

Het observeren van de natuur is voor onze wijnbouwers zeer belangrijk

De kwaliteit van de plantengroei en de ondergrond worden nauwgezet gevolgd. 'Zit er leven in de ondergrond, goeie organismen en mineralen? Hoe zit het met de waterdoorlaatbaarheid, de ph-waarde enz ...?'

Wetenschap en vakkennis.

Er wordt samengewerkt met universiteiten en studiecentra. Wetenschap en respect voor de natuur gaan daarbij hand in hand. Koplopers van deze beweging zijn vaak instromers die, na een carrière in een andere sector, dromen van een puurder leven, dichter bij de natuur. De meesten van deze nieuwe wijnbouwers zijn breder geschoold dan de wijnbouwers uit traditionele wijnbouw, bij wie het soms nog enkel om kennisoverdracht gaat van vader-op-zoon.

Zo heeft wijnbouwer Josep Grau uit Montsant een verleden in de banksector en Javier Arizcuren combineert nog steeds een carrière als succesvol architect met een leven als kleinschalige wijnbouwer in de Rioja.

Maar ook bij de jongste generatie in de traditionele wijnbouw zien we een shift. Ze verrijken de kennis die ze meekregen van hun ouders met extra opleidingen en stages. Heel wat van deze jonge wijnbouwers gooien het roer om en kiezen bewust voor een duurzamere wijnbouw. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de broers Reinisch uit Oostenrijk. Zij zijn al de vierde generatie op dit domein, zijn bio gecertifieerd en werken ondertussen ook met heel wat principes uit de bio-dynamie.

Ale je goed luistert naar de planten, de energie voelt in de wijngaard, dan weet je wat de wijngaard op dat moment nodig heeft.
Hannes Reinisch

Bij bio en biodynamie wordt er enkel gewerkt met natuurlijke middelen. Zo wordt een gier of thee van wilde planten ingezet als sproeimiddel om de wijnranken te versterken. Er wordt gewerkt met natuurlijke gisten, wijnen worden niet altijd gefilterd en het toevoegen van sulfieten wordt tot een noodzakelijk minimum beperkt. Bij natuurwijn is er nog minder menselijke interventie.

Bio Pfirman bloemen

Voor een goed begrip, een overzicht van de verschillende soorten wijnbouw

Conventionele wijnbouw

In de conventionele wijnbouw primeren vooral de economische belangen. Het gaat hier vaak om grootschalige projecten die beheerd worden door grote groepen investeerders zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Volume is belangrijk. Dus worden kunstmest, fungicides, herbicides en insecticides vaak vlot gebruikt.

Je vindt geen wijnen uit de conventionele wijnbouw bij Entrepot du Vin!

Biologische wijnbouw

Het grote verschil met de conventionele wijnbouw is dat biologische wijnbouw geen gebruik van synthetische middelen toelaat. Er mogen geen chemisch aangemaakte herbicides, fungicides en insecticides in de wijngaarden gebruikt worden. Sinds 2010 bestaat er een Europese regelgeving voor Bio-wijn, met een lastenboek.

Erkende biologische wijnen herken je aan het label* op de fles. Een mooi voorbeeld hiervan is Château Guilhem. Dit wijndomein van Bertrand Gourdou is in 2021 in Frankrijk verkozen tot het beste Bio-Wijndomein van het jaar.

Maar, niet alle wijnbouwers, die volgens de principes van bio werken, hebben een label. Vaak is dit label voor een zeer kleinschalige wijnbouwer te duur. Sommige wijnbouwers vinden ook dat er te veel achterpoortjes zijn met oneerlijke concurrentie als gevolg. Zo zijn koperverbindingen, gelukkig wel in significant lagere dosages, nog steeds toegelaten in biologische wijnbouw.

Il Macchione uit Montepulciano van Simone en Leonardo en Il Podere Il Saliceto uit Modena van Gian Paolo en Marcello zijn twee domeinen zonder label die bewust volgens de principes van bio en biodynamie werken.

Noot 1: Als importeur en verdeler van Bio-wijnen heb je ook een Bio certificatie nodig. Natuurlijk heeft Entrepot du Vin deze certificatie: doc 103274 uitgereikt door TüV Nord INTEGRA. *Scrol verder voor een overzicht van de labels.

Noot 2: Wijnbouwers die werken volgens de methode van bio of biodynamie zonder officieel label worden in de webshop omschreven als 'volgens de ecologische principes'. De term 'bio' mogen zij niet gebruiken.

Biodynamie

De filosofie van filosoof en pedagoog Rudolf Steiner vind je ook terug in de biodynamische wijnbouw. Het gaat om een strengere versie van de biologische aanpak. Centraal staat de versterking van de bodemvruchtbaarheid door het gebruik van zelf gemaakte compost en preparaten. De wijngaard wordt gezien als één geheel waarin ‘vreemde’ elementen niet welkom zijn en vermeden worden. De kosmos, met de stand van maan en planeten, bepaalt wanneer er actie moet worden ondernomen.

Koe horen bio dynamie

Criticasters beschouwen biodynamie als een fantasietje. Maar, de kruiden die in de preparaten worden gebruikt zijn al eeuwen bekend in de geneeskunde en de stand van de maan en planeten heeft wel degelijk een invloed op de planten en hun sapstroom. Wij zijn er in ieder geval blij mee dat de wijnbouwer met heel veel respect voor de natuur werkt.

Wijnbouwer Andreas Gsellmann uit Oostenrijk is zo'n wijnbouwer die volgens de principes van de biodynamie werkt.

Haute Valeur Environnementale

Bij wijnbouw volgens de voorwaarden van 'Haute Valeur Environnementale', of kortweg HVE, is elke stap en actie in de wijngaard weloverwogen en beredeneerd. Deze wijnbouwers garanderen dat ze bij elke stap nadenken over de druk en impact op het ecosysteem. Ecologische alternatieven krijgen absoluut voorrang op chemische middelen. Maar, het gaat wel om een vrije keuze. Het domein Pierre Fil uit de Languedoc werkt volgens de principes van HVE.

Natuurlijke wijn of natuurwijn

"Hebt u natuurwijn?" Het is een vraag die we steeds vaker krijgen van klanten en wijnliefhebbers. Natuurlijke wijn is een wijn met zo weinig mogelijk menselijke inbreng. De druiven worden enkel manueel geplukt, er wordt zeker geen gebruik gemaakt van gekweekte gisten, er wordt enkel een noodzakelijk minimum, of zelfs geen, sulfieten toegevoegd, de wijnen worden soms niet gefilterd of geklaard… Er bestaat geen formele reglementering al worden er pogingen ondernomen.

Van natuurwijnen bestaan er dus ook veel definities. Algemeen draait dat het altijd rond deze aspecten:

 • Duurzaamheid
 • Belang van traditie
 • Zo weinig mogelijk interventie in de wijngaard en in de kelder

Natuurwijnen hebben meestal volgende kenmerken:

 • Wijngaarden worden organisch of biodynamisch bewerkt, al dan niet met certificatie.
 • De oogst gebeurt manueel.
 • Fermentatie start spontaan op met wilde gisten.
 • Geen enzymen, correcties (bv ontzuring, toevoeging van tannine) of andere toevoegingen op geen enkel moment.
 • Sommigen vinden dat ook de temperatuur van de fermentatie niet artificieel mag worden gecontroleerd en dat de malolactische fermentatie ook niet mag worden afgeblokt.
 • Minimale of geen toevoeging van sulfiet.
 • Geen enkele andere manipulatie (omgekeerde osmose, cryo-extractie, …)
 • Echte die-hards willen geen nieuwe eiken vaten of andere type vaten die een sterk aroma veroorzaken in de wijn omdat dit als niet-natuurlijk wordt beschouwd.
Bio Josep grau amforen

Puur natuur in je glas dus. Wat, bij een zeer zorgvuldige en zuivere toepassing, tot boeiende resultaten kan leiden. De domeinen Matic uit Slovenië, Quinta do Olival da Murta uit Portugal en ook Andreas Gsellmann uit Oostenrijk maken zeer interessante natuurwijnen.

Maar, jammer genoeg is er nog steeds weinig transparantie zodat iedere wijnbouwer ‘vin naturel’ op zijn etiket kan zetten.

 • Bio bezoek latium bruno
 • Bio berthollier label

The proof of the pudding is in the eating

Bij Entrepot du Vin maken wij er een erezaak van om elke wijnbouwer waarmee we samenwerken persoonlijk te ontmoeten en te bezoeken. Ter plaatse bekijken hoe er in de wijngaarden wordt gewerkt en wat er daarna in de kelder gebeurt, is de beste garantie die wij u kunnen geven.

Ons hart ligt ook bij wijnbouwers die duidelijk, eerlijk en transparant communiceren. Check de labels op de flessen maar eens van Berthollier uit de Savoie. Over transparantie gesproken.

Labels wildgroei entrepot du vin kopie

Label Story

Er bestaan heel wat labels om aan te geven welke methode de producent volgt. Sommige labels zijn vooral marketing. Het belangrijkste bio label is het door Europa erkende blaadje met de sterren. Maar, uiteindelijk hangt het vooral af van de overtuiging en visie van de wijnbouwer. Gelukkig gaan steeds meer wijnbouwers zeer bewust om met wat de natuur hen geeft. Het is immers hun broodwinning.

Alle natuurwijnen bij Entrepot du Vin

2023 Domaine Berthollièr, Cru Chignin Vieilles Vignes, AOP Vin de Savoie, Cru Chignin, Bio, Savoie, Frankrijk
€ 17,59
€ 16,12 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Berthollièr, Sel de Marius, AOP Vin de Savoie, Bio, Savoie, Frankrijk
€ 18,71
€ 17,15 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Berthollièr, Coup du Theatre, IGP Vin d'Alobroges, Savoie, Savoie, Frankrijk
€ 22,19
€ 20,34 vanaf 12 flessen
2022 Quinta do Olival Da Murta, Serra Oca Castelao, Tinto, Vinho de Mesa, Lisboa Obidos, Portugal
€ 22,06
€ 20,22 vanaf 12 flessen
2023 Weingut Gsellmann Andreas, Rosé, Bio, Burgenland, Oostenrijk
€ 14,28
€ 13,09 vanaf 12 flessen
2022 Podere il Saliceto, Malbolle Metodo Classico di Qualita, Extra Brut, Emilia Romagna, Italië
€ 24,85
€ 22,78 vanaf 12 flessen
2020 Weingut Gsellmann Andreas, Pannobile, Rot, Bio, Burgenland, Oostenrijk
€ 31,80
€ 29,15 vanaf 12 flessen
2023 Artisans Partisans, Chenin Blanc, Chemin, Languedoc, Bio, Frankrijk
€ 12,63
€ 11,58 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Francois Bergeret, AOP Hautes-Côtes de Beaune Rouge, Bourgogne, Frankrijk
€ 15,43
€ 14,14 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Francois Bergeret, Rondo, Vieilles Vignes Rouge, AOP Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne, Frankrijk
€ 17,22
€ 15,79 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Francois Bergeret, Louis, AOP Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne, Frankrijk
€ 24,55
€ 22,50 vanaf 12 flessen
2020 Domaine Francois Bergeret, Les Prévolles Blanc, AOP Beaune, Bourgogne, Frankrijk
€ 25,45
€ 23,33 vanaf 12 flessen
2022 Domaine Francois Bergeret, Les Prévolles Rouge, AOP Beaune, Bourgogne, Frankrijk
€ 24,32
€ 22,29 vanaf 12 flessen
2022 Vinos llamalo X, Caminollano Airén Tinaja, Vino de la Tierra de Castilla, Spanje
€ 28,19
€ 25,84 vanaf 12 flessen
2022 Vinos llamolo X, Vestigium, Monastrell, Vino de la Tierra de Castilla, Spanje
€ 17,64
€ 16,17 vanaf 12 flessen
2022 Weingut Meierer, Kestener Riesling Trocken, Mosel, Duitsland
€ 12,27
€ 11,25 vanaf 12 flessen
2022 Weingut Meierer, Alte Reben, Riesling Trocken, Mosel, Duitsland
€ 19,83
€ 18,18 vanaf 12 flessen
2020 Weingut Meierer, Paulinshofberg, Riesling, Mosel, Duitsland
€ 19,83
€ 18,18 vanaf 12 flessen
2022 Artisans Partisans, Grenache Rouge, Respirait, Languedoc, Bio, Frankrijk
€ 12,63
€ 11,58 vanaf 12 flessen
2021 Weingut Gsellmann Andreas, Chardonnay Exempel, Landwein, Burgenland, Oostenrijk
€ 26,96
€ 24,71 vanaf 12 flessen
2022 Weingut Gsellmann Andreas, Weissburgunder, Weiss, Bio, Burgenland, Oostenrijk
€ 14,69
€ 13,46 vanaf 12 flessen
2022 Herdade de Cebolal, Cebolal, Clarete, Vinho Regional Peninsula de Setubal, Portugal
€ 18,67
€ 17,11 vanaf 12 flessen
2022 Oltretorrente, Bianco, DOC Colli Tortonesi, Piemonte, Italië
€ 15,23
€ 13,96 vanaf 12 flessen
2019 Weingut Gsellmann Andreas, Pannobile, Rot, Bio, Burgenland, Oostenrijk
€ 30,59
€ 28,04 vanaf 12 flessen

Ben je ouder dan 18 jaar?